Quality is personal

Marjolein Driessen

Advocaat

Specialisatie

Marjolein Driessen is specialist op het gebied van intellectuele eigendom (IE) en reclamerecht. Voordat zij op 1 april 2011 partner werd bij Legaltree, heeft zij ruim tien jaar als advocaat en merkengemachtigde geadviseerd omtrent alle aspecten van het IE-recht (met een focus op merken-, modellen- en auteursrecht), oneerlijke mededinging en reclamerecht. Haar cliënten zijn actief op het gebied van creativiteit, vormgeving en innovatie – zoals: ontwerpers, auteurs, kunstenaars, reclamebureaus, (nationale) bedrijven en multinationals in bijvoorbeeld de mode-, meubel-, sport-, film-, en reisindustrie. Als procesadvocaat staat Marjolein cliënten onder meer bij in allerlei gerechtelijke procedures, oppositieprocedures, domeinnaamarbitrages en de behandeling van klachten bij de Reclame Code Commissie. Door haar ervaring als merkengemachtigde is zij bovendien in staat cliënten van praktisch en waardevol advies te voorzien in het traject voorafgaand aan (mogelijke) conflicten en mee te denken bij het opzetten en beheren van (internationale) merken- en modellenportefeuilles.

Marjolein is coauteur van IE in Bedrijf, een serie handboeken over intellectuele eigendom voor ondernemers en bedrijven. Deel 1 (Handelsnamen en merken), deel 2 (Bescherming van ideeën), deel 3 (Vormgeving) en deel 4 (Reclame) zijn (gratis) te downloaden via: www.ie-inbedrijf.nl en als hardcover verkrijgbaar via Bol.com.

Werkervaring

2001 - juli 2004: merken- en modellengemachtigde bij Octrooi- en Merkenbureau Vereenigde.
Juli 2004 – 2011: advocaat IE- en reclamerecht bij de Rotterdamse boutique firm Leijnse Artz.

Lidmaatschappen en overig 

  • Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht (BMM)
  • Vereniging voor Reclamerecht (VvRr)
  • Vereniging voor Auteursrecht (VvA)
  • Vereniging voor Intellectuele Eigendom (AIPPI)
  • Vereniging voor Intellectuele Eigendom Procesrecht Advocaten (VIEPA)
  • Marques
  • Gastdocente Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU)

Binnen de BMM is Marjolein secretaris en lid van de Commissie Wetgeving, lid van de Redactiecommissie en (plaatsvervangend) lid van de Raad van Toezicht. Binnen Marques is Marjolein lid van het Copyrights Team.

Opleiding

Grotius specialisatieopleiding Nationaal en Internationaal Contracteren (2014)
Beroepsopleiding Benelux Merken- en Modellengemachtigden (BBMM - 2003)
Universiteit Leiden (2000)
Université de Bourgogne, Frankrijk (2000) – (Droit Civil, Droit de l’Homme, Relations Internationales)
Diverse opleidingen en cursussen op het gebied van intellectuele eigendom

Publicaties

Meer publicaties

Blog

Meer blogs...