Landkaart Levensmiddelenrecht (Editie 2019)

Irene Verheijen

13 december, 2018

Boek Irene Verheijen, Theo Appelhof, Bernd van der Meulen en Sofie van der Meulen, Landkaart Levensmiddelenrecht (Editie 2019), Den Haag: Sdu Uitgevers 2018.

De levensmiddelensector is één van de meest gereguleerde sectoren in de Europese Unie en dus ook in Nederland. Wekelijks komen er twee tot drie nieuwe wetteksten of wijzigingen bij. Met zoveel bomen is het niet moeilijk het zicht op het bos te verliezen. Daarom hebben wij verschillende soorten expertise bij elkaar gebracht om een goede landkaart te maken.

Het eerste deel van dit boek biedt een uitleg van het internationale levensmiddelenrecht (WTO, Codex Alimentarius, SPS, TBT en GATT). Deel II bevat een landkaart levensmiddelenrecht, die is afgebeeld op de uitklapbare kaart van het boek. Op deze landkaart is de opbouw van de levensmiddelenwetgeving – zowel Europees als Nederland – schematisch weergegeven. In deel II van deze praktijkgids wordt uitleg gegeven over deze wetgeving volgens het stramien van de landkaart op de achterflap van het boek. De verschillende onderdelen van de landkaart zijn ook als hulpmiddel bij de betreffende hoofdstukken in de praktijkgids opgenomen. Het boekje vormt samen met de landkaart een doordacht instrument om de weg te vinden in het labyrint van het levensmiddelenrecht.

Ten slotte biedt de gids in deel III een overzicht van de private regulering die naast de publieke wetgeving is ontstaan. Een aantal van de veel gebruikte standaarden voor private regulering wordt kort beschreven. Zo is een helder overzicht ontstaan van alle soorten regels die betrekking hebben op de productie van en de handel in levensmiddelen.

Het boek kunt u onder andere hier bestellen.

Over de auteur


Irene Verheijen

Irene is gespecialiseerd in bestuursrecht en gereguleerde markten, waar de interactie tussen overheid en bedrijfsleven een belangrijke rol speelt.

Meer van Irene Verheijen